Kako se kontroliše upotreba pesticida

Bez autora
May 04 2014

Nema saglasnosti o tome koliko su opasni pesticidi koje koriste poljoprivrednici. Jedni tvrde da se u Srbiji upotreba pesticida nedovoljno kontroliše, a drugi da je sve uredno ispitano i da nema opasnosti po zdravlje. Potrošače ne bi trebalo da zanima kojim zakonom se reguliše uvoz pesticida. Upozorenja iz medija, međutim, da je svaka druga jabuka na tezgama otrovna, ne mogu da ignorišu. Uvoz pesticida u Srbiju regulišu čak dva zakona. Jedan od njih ima niže kriterijume, pa se, kažu, na našem tržištu može naći i ono što nije dovoljno ispitano, a i ono što je u drugim zemljama zabranjeno. Naš je zadatak da ukažemo na neophodnost da ne treba da koristimo dva paralelna zakona nego treba da koristimo onaj zakon koji je postigao više standarde kada je u pitanju registracija pesticida, kaže Andrija Lilić iz Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja (SECPA).

Kako se kontroliše upotreba pesticidaNema saglasnosti o tome koliko su opasni pesticidi koje koriste poljoprivrednici. Jedni tvrde da se u Srbiji upotreba pesticida nedovoljno kontroliše, a drugi da je sve uredno ispitano i da nema opasnosti po zdravlje.

Potrošače ne bi trebalo da zanima kojim zakonom se reguliše uvoz pesticida. Upozorenja iz medija, međutim, da je svaka druga jabuka na tezgama otrovna, ne mogu da ignorišu.

Uvoz pesticida u Srbiju regulišu čak dva zakona. Jedan od njih ima niže kriterijume, pa se, kažu, na našem tržištu može naći i ono što nije dovoljno ispitano, a i ono što je u drugim zemljama zabranjeno.

"Naš je zadatak da ukažemo na neophodnost da ne treba da koristimo dva paralelna zakona nego treba da koristimo onaj zakon koji je postigao više standarde kada je u pitanju registracija pesticida", kaže Andrija Lilić iz Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja (SECPA).

Naglašava da je to pravi put da idemo ka bezbednijoj primeni sredstava za zaštitu bilja.

Postupak registracije u Srbiji drugačiji je nego u zemljama Evropske unije. Srbija je propisala minimalnu dokumentaciju, koja je ista za sve - za domaće prozvođače, velike kompanije, pa i za one iz Indije i Kine, kažu u Upravi za bilje.

"SECPA aludira u suštini na sve one koji ne pripadaju njenim članicama i za koje tvrdi da nisu dostavili istu dokumentaciju", kaže Snežana Savčić Petrić iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, ali ističe da se potpuno ista dokumentacija traži za sve zainteresovane strane.

Snežana Savčić Petrić ukazuje i da je sve što se uveze po pravilima EU i da je potpuno bezbedno.

Stručnjaci upotrebu pesticida porede sa antibioticima. Pravilna i kontrolisana primena, kažu, ne može da škodi.

"Mi prozvođači smo zato da se prepiše lista i sistem registracije tih preparata iz EU. To je uradila Hrvatska pre ulaska u EU, to su uradile Makedonija i Albanija i to je najsigurnije rešenje za nas i što se tiče zdravlja ljudi i mogućnosti trovanja prirode", ističe Ratko Vukićević iz "Agromobila".

Neke zemlje Evropske unije su ovu oblast uredile uvođenjem zadruga, koje odrede seme, đubrivo i zaštitna sredstva za kulturu koja se seje. Tako je lanac odgovornosti jasniji, a kupac u svakom trenutku može da sazna čime je proizvod tretiran.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik